Zdravě jíst

Zdravě jíst

Krásná a zdravá díky potravinám

Existuje množství potravin, které zpomalují stárnutí pleti, posilují imunitu, slouží jako prevence proti nemocem, dodávají potřebné vitamíny pleti i nehtům. Zní to skoro jako zázrak. Obzvláště, když zjistíte, že většinu těchto potravin naleznete i ve své domácnosti. Správná a vyvážená strava dokáže hotové divy, navíc toho lze dosáhnout bez zbytečné chemie. V dnešní době mnoho lidí sahá po komerčních přípravcích ve snaze prospět svému zdraví i kráse, tu tabletky na posílení imunity, jindy zase prášky pro štíhlou linii, séra na vyhlazení vrásek nebo proti černým kruhům pod očima. Všechny tyto přípravky lze nahradit ryze přírodními složkami obsaženými v běžné stravě. A překvapivě, účinek může být mnohem efektivnější a rychlejší.



Najděte si své zlaté grály

  • Zázvor: Zázvor je doslova malý zázrak s výraznou aromatickou chutí, který najdete v každém větším supermarketu, ale i na regionálních trzích. Účinně funguje při nachlazení, ale bojuje také s nadváhou. Lidé si ho cení i pro jeho antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá při nevolnostech v těhotenství. Ve větším množství může chutnat sladce pikantně až ostře.

  • Zelený čaj: Je považován za pravý čaj, který při zpracování prošel minimální oxidací. Spaluje tuky a zrychluje metabolismus, je zdrojem důležitých antioxidantů a pomáhá při léčbě i jako prevence onemocnění, třeba rakoviny.

  • Brokolice: Brokolici by měli konzumovat zejména vášniví kuřáci, protože se pyšní obsahem látek působících jako prevence rakoviny a obsahuje ve zvýšeném množství betakaroteny a vitamín C. Ten posiluje imunitu.

  • Mořské ryby: Jsou nejen chutné a dietní, ale obsahují bílkoviny a zdravé tuky. Ty podporují zdravou kůži, sílu a lesk vlasů. Napomáhají i při premenstruačním syndromu.

  • Quinoa: Někdy je tato nepříliš známá rostlina označována jako merlík chilský a využívá se nejčastěji coby obilovina, ale konzumují se i její listy v salátech. Ze semen se mele mouka. Neobsahuje žádný lepek, proto je vhodná pro osoby trpící celiakií. Vegetariáni ocení fakt, že je komplexním zdrojem bílkovin. Navíc urychluje hojení oparů a zabraňuje jejich dalšímu výskytu.

  • Houby: Hlívě ústřičné se přezdívá elixír mládí. Svůj název dostala podle klobouku, ten připomíná svým tvarem ústřice. Léčí popáleniny, ekzémy a kožní onemocnění. Upravuje hladinu cholesterolu v lidském těle.



Lákavé všestranné využití

Již zmíněné potraviny a mnohé další můžete použít různými způsoby. Olivový olej se hodí při přípravě pokrmů, ale stejně dobře poslouží jako zábal na vlasy nebo přísada do domácích peelingů a koupelových bomb. U citrusových plodů v bio kvalitě se nebojte konzumovat i slupky, které obsahují nejvíce prospěšných látek. Z mouky získané rozemletím semen quinoi upečete chleba, ale můžete ji použít jako přísadu do domácích pleťových masek. Fantazii se meze nekladou a internet je plný návodů a receptů, jak potraviny zpracovávat.


Všeobecné zásady

Všeobecně platí, že dlouhodobým zamražováním či vařením ztrácejí důležité vitamíny a minerály, proto si je dopřávejte i čerstvé. U ovoce a zeleniny dbejte na původ a pokud možno i bio kvalitu, abyste je mohli zpracovat celé a beze zbytků. Je to mnohem ekologičtější. Zaplatíte sice více, ale můžete zužitkovat dužinu i slupku. Ze semínek se můžete pokusit vypěstovat vlastní rostliny. I citrusovníkům se v našich končinách může dařit, stačí jen teplé a světlé prostředí s dostatečnou vlhkostí.









Vložte komentář


Jméno (požadováno)


Příspěvek (požadováno)




Předešlý článek Další článek