Zdravě jíst

Zdravě jíst

Vejce - kutálí se po hraně

Svého času byla vejce nepřítelem číslo jedna. Hysterie okolo vyšší hladiny cholesterolu potřebovala viníka a prst ukázal právě na ně. Škoda, postupem času se je podařilo očistit a dnes se opět stávají nedílnou součástí zdravého jídelníčku.


Domácí nebo žádná

Není nad domácí produkci, kdy se po dvorku prohání desítky slepic, kvokají a každý den se od nich dočkáte jednoho kulatého vajíčka. Nemusíte se bát, jestli už nepropadla spotřeba nebo jestli jsou nositelky skutečně šťastné. Ne každý má bohužel tolik prostoru, aby si pro vajíčka došel na dvůr. Stále je velký podíl těch, kteří jsou odkázáni právě na obchody. A nabízí se dvě možnosti. Můžete podlehnout slevovým akcím a nakoupit zásoby v supermarketu. Nebo zajděte do krámků se zdravou výživou a provětrejte peněženku nákupem vajec, kdy jeden kus vyjde na téměř sedm korun. To by se pak člověku vzpříčilo v krku. Lidé radši opominou zdravotní bonusy a tuto potraviny z jídelníčku nenápadně vyřadí. Do polévky nepřipadají kapání, domácí vaječný koňak si s radostí odpustí a do bramborového salátu dají radši o jablko navíc. A nebo se stanou vegany. A je vyřešeno.

Marný boj

I když byla vejce před několika lety zproštěna viny, stále se netěší takové oblibě, aby se objevovaly na talíři každý den.

  • mají vysoký obsah bílkovin
  • snižují cholesterol
  • chrání zrak
  • jsou bohatým zdrojem vápníku
  • působí pro stresu a bolestem hlavy
  • předcházejí kardiovaskulárním onemocněním

Zařaďte je

Rozhodnutí je na vás, dokutálí se pár vajec týdně i k vám do kuchyně? Mělo by. Zdravotní bonusy se dnes už popřít nedají, a tak není důvod vyhýbat se jim.





Vložte komentář


Jméno (požadováno)


Příspěvek (požadováno)




Předešlý článek Další článek